English version

Middelbare scholieren Project (Schooljaar 2015-2016)

Nieuwe sponsors welkom  voor 12 leerlingen

4 leerlingen uit het lager middelbaar onderwijs (5 euro per maand): meisjes Sindi, Chika, Alma en jongen Akbar. En voor  8 leerlingen uit het hoger middelbaar onderwijs (10 euro per maand): meisjes Yuyu en Silvania, en jongens Arman, Aji, Aldiansah, Surya, Pikri en Muhamad.

Vroegtijdige schooluitval

Laten we eens beginnen met het minder goede nieuws: in de afgelopen 6 jaren zijn er 7 middelbare scholieren geweest die hun middelbare school –ondanks sponsoring- vroegtijdig verlaten hebben. Geen diploma behalen en vroegtijdige schooluitval is nog steeds een wereldwijd probleem. We weten het niet zeker van alle 7 kinderen, maar volgens onze contactpersoon in Jasinga gaat het merendeel  werken om geld te verdienen. Geld dat een broodnodige aanvulling is op het karige gezinsinkomen. Van enkele kinderen bestaat de indruk dat zij de school vroegtijdig verlaten omdat zij niet gemotiveerd zijn in scholing. Het is moeilijk om te achterhalen wat hiervan de achterliggende redenen zijn.

Eindexamen kandidaten geslaagd

Het goede nieuws is dat  in 2015 maar liefst  alle 13 leerlingen geslaagd zijn voor hun hogere middelbare school: de 7 meisjes Astri, Fitria, Gege, Mutia, Nopitah, Rosdiana en Widiawati, en de 6 jongens Anom, Dian, Dudi, Imal, Peri en Sandi. Niet eerder heeft SYJ zo’n groot aantal eindexamenleerlingen gehad die de eindstreep glansrijk gehaald hebben.

Nieuwe leerlingen gestart

Verder is het goede nieuws dat er in 2015 12 nieuwe leerlingen gaan starten op de lagere middelbare school: 7 meisjes Kharisma, Kokon, Sindi, Saskia, Ryhan, Mifa en Meilida en  5 jongens Sahrul, Rafli, Pirdaus, Lalan en Erdiansyah.

Huisbezoeken

Het is ons uitgangspunt dat iedere middelbare scholier minstens 1x bezocht wordt door een vertegenwoordiger van SYJ in de 6 jaren dat de leerling met behulp van sponsoring uit Nederland scholing volgt. Wij hopen in 2016 in ieder geval de 12 leerlingen die in 2015 hun scholing gestart zijn, thuis te kunnen bezoeken. En als het haalbaar is, dan willen we ook de geslaagden van 2015 thuis bezoeken. We zijn natuurlijk nieuwsgierig hoe het met deze leerlingen vergaat na hun middelbare school.

Foto's