English version

Workshop Yayasan Jasinga op Sekolah Dasar 04

In het weekend hebben we met behulp van een groepje uiterst gemotiveerde jongens uit het dorp een workshop in elkaar gezet. Haru Cokro heeft deze workshop vroeger ook op scholen gegeven en voor dit speciale moment werden alle materialen weer uit de kast getrokken.

We gaan tradionele maskers maken die dan door de kinderen ook nog eens zelf geverfd kunnen worden naar eigen creativiteit! Op maandag worden we enthousiast ontvangen door de leerlingen. We hebben zo’n 55 vormpjes van 5 verschillende soorten tradionele maskers bij ons onder wie Cepot, Rahwana en Semar.

Alvorens de maskertjes uit de delen wordt er eerst aan de kinderen gevraagd wordt er verteld wie de maskers voorstellen met een verhaaltje eromheen. Dan delen we alle maskertjes uit samen met een zakje met gips en een bekertje met water. Vervolgens demonstreren Andri, Ade en Heru hoe het gips in het bekertje met water te gieten en het flink door te roeren. Vervolgens wordt het gips voorzichtig in de mal (vormpje) gegoten na eerst een klein haakje erin te hebben gelegd. Na 25 minuten is het gips droog en worden de maskers voorzichtig uit de mal gehaald. Vervolgens gaan we met zijn allen naar buiten en worden de maskers nog 5 minuten in de zon te drogen gelegd. Dan wordt het tijd om te schilderen. We delen wattenstokjes en kleine potjes verf uit, en na een kleine demonstratie van Heru gaan de kinderen enthousiast aan het werk. Elk masker wordt naar eigen inzicht geschilderd, wat een geweldig resultaat oplevert. Na afloop wordt de workshop afgesloten met een groepsfoto en worden alle maskers en verf aan de Wugu, het schoolhoofd, overhandigd als kado. Nu kunnen de kinderen van de school in het vervolg allemaal hun eigen masker maken als ze oud genoeg zijn!