Anklung & Pencak Silat voorstelling door Kalakay Jasinga
We komen aan bij het huis van de ‘master’, wat verscholen ligt tussen de andere huizen en omgeven wordt door de weelderige jungle-achtige begroeiing.
Achter het huis dat dient als een soort van clubhuis voor Kalakay Jasinga is een open stukje land midden tussen alle andere huisjes waar les wordt gegeven. We worden onthaald door een hele groep muzikanten, jonge gevechtsdansers (Pencak Silat dansers) en de master zelf. Trots wordt ons de ‘anklung’ getoond, een muziekinstrument dat met de hand gemaakt wordt van bamboo. Elk instrument heeft zijn eigen toonhoogte afhankelijk van de grootte van het instrument. Dan worden we getrakteerd op 3 voorstellingen. Eerst zien we 2 groepjes van 3 mannen de anklung in harmonie bespelen aangevoerd door een gevechtsdanser met een trommel. De dansers worden constant gevolgd door de mannen met de anklung en na een aantal minuten beginnen de dansers elkaar uit te dagen waarna de trommel opzij wordt gezet en de dansers een ontstuimig Pencak Silat dans ten toon spreiden. Daarna is de kleinzoon van de master aan de beurt. Deze 11 jaar oude jongen is een groot silat-dans talent en heeft zelfs voor de president opgetreden! Na de adembenemende show pauzeren we met thee waarna we een groepje van 5 jonge Pencak Silat dansers voor ons optreden. Dan is het de beurt aan Chris die vervolgens de anklung probeert te bespelen, wat toch niet zo makkelijk is als het lijkt! Al gauw wordt Chris uitgedaagd om met de andere muzikanten te spelen, wat natuurlijk tot een hilarische tafereel leidde. Ondertussen heeft de hele buurt zich verzamelt en hebben we een groot publiek!
Na afloop wordt ons een anklung voor de stichting aangeboden door de master, die wij met grote dank in ontvangst nemen. De Kalakay groep heeft zich tot doel gesteld deze belangrijke muziek en dans traditie van Jasinga levend te behouden en voort te zetten en we gaan kijken of ze misschien naschoolse lessen op Sekolah Dasar 04 kunnen gaan geven om zo meer jonge kinderen te enthousiasmeren, want deze mooie traditie mag niet verloren gaan!