English version

Traditionele Javaanse cultuur

Het lerarenteam van SD-04- in Jasinga heeft onze hulp gevraagd bij het in stand houden van de traditionele West-Javaanse cultuur. Ze willen graag de krijgskunst Pencak Silat en de Soedanese Jaipongan dans nieuw leven in blazen. Als school hebben zij een grotere aantrekkingskracht en status wanneer zij dit op kunnen nemen in hun programma.

Pencak Silat

Pencak betekent bewegen met gecontroleerde en soepele lichaamsbeheersing die sierlijk is. Silat betekent bliksemsnel bewegen gebaseerd op hardheid met het doel te verdedigen en in tegenaanval te gaan. Een goed geoefende beoefenaar van de Pencak Silat zal niet uit zichzelf aanvallen. Hij/zij wacht met veel geduld en beheersing de aanval af, om vervolgens de technieken toe te passen in het gevecht. Er zijn vele stijlen van Pencak Silat in Indonesië. Jasinga heeft zijn eigen stijl ontwikkeld. Singa betekent letterlijk leeuw en die krijgt een speciale plaats toebedeeld.

Jaipongan

In de volksmond Jaipong. Het is een muzikale uitvoering die begeleid wordt door dans. Het wordt uitgevoerd met gamelan muziek en gezongen in de Soedanese streektaal. Het vindt zijn oorsprong in het gebied van West-Java en gaat ondermeer terug naar de koloniale tijd. Het was een manier van de Javanen om zich te ontdoen van de Nederlandse invloeden en hun eigen identiteit te (her-) vinden. Jaipong heeft net als Pencak Silat vele verschijningsvormen. In Jasinga kent men ook de eigen variant. Jaipong is in de jaren ‘80 en ‘90 met name onder jongeren populair geweest.

Wij hebben met het team van SD-04- besproken op welke wijze zij deze twee traditionele kunstvormen kunnen stimuleren onder de jeugd. Het team heeft zich ten doel gesteld om lessen te organiseren voor zowel Jaipong als Pencak Silat op de school. Dat vraagt een hele organisatie. Wanneer dat gelukt is hebben wij toe gezegd op 2 manieren te ondersteunen: SYJ draagt voor 2/3 financieel bij aan de lesgelden van de kinderen zodat ook arme kinderen kunnen deelnemen aan de lessen. SYJ zal de aanschaf van de gamelan instrumenten bekostigen. Wordt vervolgd.

Foto's