English version

Workshops verven

Wij wilden heel graag “iets leuks” samen met de schoolkinderen van schooltje SD-04- gaan doen tijdens ons werkbezoek 2011. Iets dat zowel voor hen als voor onszelf een onvergetelijke ervaring moest worden. Maar wat ? En hoe ? Vóór vertrek hadden we van onze vrijwilligster Bep wat vouw-lesjes en vouw-voorbeelden gehad ingeval we zouden gaan vouwen.

Rondneuzend in een groot warenhuis in Jakarta besloten we om te gaan verven. We kochten verf, papier en kwasten omdat in Jasinga niets of weinig te verkrijgen is. In Jasinga kochten we plastic vuilniszakken om spat-schortjes van te maken. En we vroegen alle kinderen om een bordje en een bekertje mee te brengen van thuis. We bedachten verschillende thema’s: dieren, bloemen en vormen. We prikten met het lerarenteam een paar ochtenden dat we de klassen mochten bezoeken om onze workshops verven te geven.

Het werd een succes. In organisatorisch opzicht verliep alles als een trein. Dat de kinderen in Indonesië volgzaam en gedisciplineerd zijn maakt alles een stuk gemakkelijker in de uitvoering. Alle kinderen zijn aandachtig, serieus en geconcentreerd bezig met de verf-opdracht. Een enkeling zit wat verdwaasd naar het materiaal te kijken en heeft aanmoediging nodig om aan de slag te gaan met het onbekende materiaal. De meesten verven er lustig op los, en er wordt ook flink ‘afgekeken’ en over genomen van elkaar. De resultaten vormden een palet van vrolijke, prachtig gekleurde verfwerkjes. Na afloop werden de kunstwerken op de galerij te drogen gelegd en werden later door de kinderen mee naar huis genomen.

Wij kijken heel tevreden terug op de workshops met 6 klassen enthousiaste kinderen, 196 in totaal. We hadden nog materialen over die we achter gelaten hebben voor een extra les verven.

Foto's