English version

Wandelmars Grag Jalan

In Jasinga wordt een of meerdere keren per jaar een wandelmars gehouden waar alle scholen uit alle 16 desas van Jasinga aan mee doen: de Grag Jalan. Schooltje SD-04- doet natuurlijk ook mee. De status van de school groeit als er prijzen mee gewonnen worden. Het gaat er om wie de mooiste uniformen heeft, en wie het mooist en meest disciplinair de passen loopt op de muziek. Wij hebben in de kampong de schoolkinderen de militaristisch aandoende wandelpassen dagenlang zien oefenen voorafgaand aan de wandelmars.

Donderdag 28 juli 2011 was dan eindelijk de grote dag. Duizenden kinderen en jeugdigen stonden in alle vroegte gespannen te wachten in hun kleurrijke uniformen op het startsein in het dorpshart van Jasinga. Alle vip’s van het dorp waren aanwezig (burgemeester, hoofd onderwijszaken enz). Wij stonden er ook, gewapend met onze foto en film apparatuur. Wij werden ongevraagd tot eregasten gebombardeerd en kregen de vlag in de handen gedrukt om een aantal groepen af te vlaggen voor de start, onder het toeziend oog van honderden dorpsbewoners. Nee-zeggen was er natuurlijk niet bij.

SD-04- was tevreden over hun deelname aan de Grag Jalan. Ze waren trots dat wij als hún buitenlandse gasten onder de toeschouwers waren en zelfs mee afgevlagd hadden!

Foto's