English version

Verslag Tessa en Michel in Jasinga 2013

Allereerst aan alle sponsors van ons project van Yayasan Jasinga: bedankt voor jullie gulle donaties!! Wij voelen ons erg gesteund in ons project en stellen dit erg op prijs! Zoals jullie hier kunnen lezen hebben wij met  jullie donaties (645 euro!) meer dingen kunnen verwezenlijken dan enkel de waterfilters! Enorm bedankt!!

Op dinsdag 5 maart 2013 startte onze eerste dag op de basisschool in Jasinga genaamd SD-04. Na een hartelijk ontvangst van alle leraren, hebben wij ons rond laten leiden door de school om een indruk te krijgen van de situatie. We stellen ons uiteraard wat terughoudend op, want de eerste dagen zijn ter oriëntatie.

In de middag beginnen we aan de huisbezoeken van 66 kinderen die klaar zijn met de SD-04 en naar de middelbare school gaan. Dit zijn kinderen uit arme gezinnen, die gesponsord worden door Stichting Yayasan Jasinga in Nederland. Zo krijgen de leerlingen een kans om niet alleen naar de basisschool te gaan, maar ook naar de middelbare school. Tijdens onze huisbezoeken vragen we naar de gezinssituatie, de staat van het huis en voorzieningen en de wil van het kind om naar school te gaan. Het antwoord op de laatste vraag is altijd volmondig ja!

Het is geweldig om te ervaren hoe vriendelijk de mensen zijn. Stuk voor stuk zijn ze blij ons te ontvangen en bieden ze ons water te drinken en soms wat te eten aan, ondanks dat ze zelf vaak niet veel hebben. De meeste gezinnen wonen in huizen die grotendeels zijn gemaakt van riet. Soms wonen ze wel met vijf gezinnen in een huis om de kosten van het huis te kunnen verdelen. De meeste mensen gebruiken de plaatselijke rivier als badkamer. Dit leidt tot flinke verontreiniging van deze rivier en vaak wassen ze hun eten weer in dit water!

De dagen erop helpen wij mee bij het geven van een Engelse les. Op zaterdag besluiten we een inventarisatie te maken van belangrijke punten die verbetering kunnen gebruiken. Zo ligt de school aan een drukke weg, en halen de kinderen hun eten in de pauze altijd aan de overkant van de straat. Een gevaarlijke situatie, die enkele dagen tevoren heeft geleid tot een botsing tussen een scooter en een leerling. In overleg met het schoolhoofd besluiten we een verkeersbord aan te schaffen om het verkeer te wijzen op de overstekende kinderen.

Een tweede punt wat wij belangrijk vinden is de handhygiëne van de kinderen op school. Bij navraag blijkt dat er vroeger zeepblokjes waren om de handen te wassen, maar deze werden gestolen. Wij besluiten in de dichtstbijzijnde stad zeepdispensers te kopen die aan de muur bevestigd kunnen worden. Op woensdag en donderdag geven we les aan alle klassen over het nut van handen wassen en de uitvoering van goed handen wassen. De kinderen vinden het allemaal erg spannend en zijn enorm nieuwsgierig. Al bij de uitleg aan de eerste klas, staan alle andere klassen om ons heen om mee te kijken. We sluiten de uitleg af met een creatieve knutselles, waarbij de kinderen hun handen op papier mogen versieren.

Een derde aandachtspunt is de toepassing van EHBO op school. Het blijkt dat er een bed is voor de kinderen als ze niet lekker zijn, maar dit is alleen om te wachten totdat de ouders het kind komen ophalen. Geen van de leraren blijkt kennis te hebben van EHBO. Wanneer we de EHBO kast nakijken, zijn bijna alle spullen over de datum of zo stoffig dat je ze niet meer wilt gebruiken.

In overleg met het schoolhoofd wordt een van de leraren aangewezen om zorg te dragen voor de EHBO kast en we vragen de leraren om samen een lijst op te stellen met spullen die zij nuttig vinden voor de EHBO kast. Later die dag hebben wij deze spullen (met de nodige aanpassingen) gekocht in de apotheek. Daarnaast heb ik de betreffende leraar geleerd hoe hij een verband aan moet leggen, een doseringsschema gegeven bij de medicatie en een handleiding voor het aanleggen van het verband.

Nadat onze 2 tolken Mutia en Nadia ons verlaten na de tweede week, belanden we aan bij het belangrijkste deel van ons bezoek: de waterfilters.

Al vroeg in de ochtend van dinsdag 19 maart arriveren de waterfilters op school met de trainer. Alle leraren zijn aanwezig om de training bij te wonen. De trainer spreekt Engels en Indonesisch, dus zowel wij als de leraren kunnen al onze vragen stellen. De waterfilters hebben een inhoud van 14 liter, zo kunnen alle kinderen elke dag schoon water drinken. In elk klaslokaal komt een waterfilter en in de lerarenkamer ook. Na de uitleg zetten we de filters in elkaar en vullen ze voor de eerste keer met water. Helaas kun je het water de eerste keer niet drinken (vieze smaak), dus besluiten we de volgende dag naar het resultaat te komen kijken.

De volgende dag zijn alle filters goed doorgelopen en tot onze schrik zien de filters nu al geel! Een teken dat het dus echt nodig is om dit water niet alleen te koken voordat het gedronken wordt! Het water wat in de onderste bak ziet is heel mooi helder en na het schoonmaken na eerste gebruik, vullen we de filters opnieuw. ’S Middags is er genoeg water om te gaan proeven, dus komen we terug om het zelf eerst eens te testen. Het water smaakt echt  goed en we kunnen vertellen dat we er achteraf ook niet ziek van zijn geworden! Daarna lopen we langs de klassen om te kijken of de kinderen ook willen drinken en zodat ze zien dat het veilig is. In klas 5 zijn de kinderen stiekem al zelf begonnen en is de tank al leeg. In klas 6 zijn de kinderen eerst nog wat voorzichtig, maar later merken ze dat het heel lekker is. Zowel de leraren als de kinderen zijn erg blij met de nieuwe filters!

In de toekomst hopen wij het waterfilter-project uit te kunnen breiden, door de filters tegen gereduceerde prijs aan te bieden aan gezinnen. Tijdens dit bezoek was dat niet haalbaar en was het vooral belangrijk dat de mensen in het dorp kunnen zien hoe de waterfilters werken op school. Dit jaar en volgend jaar zal dit project voort gezet worden door de voorzitter van stichting Yayasan Jasinga.

Wij hebben een super mooie tijd gehad en veel kunnen doen voor de stichting en voor de kinderen van het schooltje in Jasinga.

Groeten Tessa en Michel.

Opbrengst

645 euro

Foto's