English version

Vervolg Schoon Drinkwater

Tijdens het werkbezoek 2014 heeft Els samen met Nazava en Ibu Eha een mooi vervolg kunnen geven aan het project schoon drinkwater waar de vrijwilligers Tessa en Michel in 2013 mee gestart zijn. Dit alles dankzij een donatie van 2.500 euro.  

Met de donatie van 2.500 euro heeft Els voorafgaand aan het werkbezoek van 2014 voorbereidingen kunnen treffen met het bedrijf Nazava / Holland for Water om 150 waterfiltersystemen uit te zetten in gezinnen. Nagenoeg alle gezinnen die tot onze doelgroep behoren zijn armlastig. Die gezinnen hebben geen geld om schoondrinkwater in flessen of containers te kopen . Schoondrinkwater uit de kraan is er niet in Jasinga simpelweg omdat er geen  drinkwaterleidingen  zijn. En veel mensen beschikken evenmin over een drinkwaterbron –die overigens ook ongezond water kan bevatten door bodemvervuiling-.

Nazava heeft 2 boeiende presentaties gegeven over hun betaalbare drinkwaterfiltersystemen.  De opkomst van ouders was groot, en de belangstelling voor afname van de filters ook.  Er zijn tijdens het werkbezoek ruim 150 filters uitgezet, en inmiddels hebben zich alweer  tientallen gezinnen gemeld.

Hoe werkt het: SYJ stelt  de drinkwatercontainer gratis ter beschikking aan gezinnen op voorwaarde dat er een vervangingsfilter afgenomen wordt tegen betaling. De container die SYJ doneert kost € 16,13. De wisselfilter die het gezin zelf aan moet schaffen kost € 6,45. De interne filter moet namelijk na 7000 liter verwisseld worden.  Bij een gemiddeld gezin moet een filter tussen 6 en 9 maanden verwisseld worden.

We hebben Ibu Eha bereid gevonden om ‘doorverkoper’ van containers en filters te worden in Jasinga. Ibu Eha heeft een kleine toko (buurtwinkeltje) in de wijk waar lagere schooltje SD-04- staat. Zij is een kleine zelfstandige die probeert met de verkoop van alledaagse artikelen haar gezinsinkomen aan te vullen. Zij is nu het verkooppunt van Nazava. SYJ heeft met Nazava de afspraak gemaakt dat Ibu Eha een vast percentage krijgt van de verkoop.  En zo snijdt het mes aan 2 kanten: gezinnen krijgen beschikking over betaalbaar drinkwater, en Ibu Eha kan haar kleine onderneming uitbreiden.

Foto's