English version

8 Sponsors gevonden voor 11 scholieren

Hartverwarmend dat mensen hebben gereageerd op onze oproep voor scholing voor jeugdigen in Jasinga. Drie sponsors willen we hier vernoemen omdat het bijzondere initiatieven zijn.

Stichting Bantu Anak Anak uit Voorburg heeft maar liefst 4 gegadigden voor sponsoring van onze middelbare scholieren. BAA steunt ons schoolproject in Jasinga al langer. De voorzitter Hans Biermans heeft Jasinga in 2008 bezocht. Hier ontstaat een mooie langdurige vriendschapsband.

Een kaartclubje van 4 mannen uit Hilvarenbeek investeert hun ‘winst’ van het kaarten in een middelbare scholier in Jasinga. Een opperbeste investering lijkt ons. En een geweldig initiatief.

Een student uit Tilburg besloot om maandelijks voor een bedrag van 10 euro minder alcohol te nuttigen. Met dat bedrag steunt hij een student in Jasinga. Het mes snijdt aan 2 kanten: betere schoolprestaties in Nederland én in Jasinga.

Els en Bep zijn de kampong (wijk) in gegaan om de kinderen thuis te bezoeken. Samen met de tolk en de schooldirecteur zijn ze van huis naar huis gegaan (van hutje naar hutje). Een schare van opgewonden kinderen die hen steeds omringden in de kampong. Ze wilden die 2 ibu’s (mevrouwen) graag van dichtbij zien (“ze zijn zo blank”) en horen (“ze praten zo vreemd”). Overal werden Bep en Els hartelijk maar nederig ontvangen. Doorgaans moesten ze plaats nemen op de vloer in voor hen ongemakkelijke zithouding. Meubilair is er immers niet altijd. De kinderen hebben allemaal een brief geschreven waarin ze schrijven graag naar school te willen en dankbaar te zijn dat SYJ hun schoolkosten mee wil betalen. De ouders tonen allemaal hun dankbaarheid. Bep en Els waren erg onder de indruk van de huisbezoeken en van de omstandigheden waarin deze gezinnen leven.

Anissa

Anissa (blauw shirt) is een 13 jarig meisje uit een gezin van 7 kinderen. Anissa heeft 1 oudere zus en 3 oudere broers die alleen maar de lagere school gevolgd hebben. Zij hebben geen middelbaar onderwijs gehad. Anissa is de eerste uit het gezin die naar de middelbare school mag. Anissa staat hier op de foto met haar 40 jarige moeder, haar oudere werkloze broer, en haar 2 jongste broertjes die nog op de lagere school zitten. Anissa en haar ouders zijn blij dat zij naar de middelbare school mag.

Dani

Dani is een 14 jarige jongen (blauw/oranje t-shirt). Zijn vader is ‘losse’ arbeider wat betekent dat hij iedere dag opnieuw werk moet zoeken. Hij heeft geen contract en geen vaste baan. En dus is er geen vast gezinsinkomen. Het gezin moet van dag tot dag roeien met de riemen die zij hebben. Het gezin telt 4 kinderen op de foto. Het 5 e kind is gestorven ten gevolge van hoge koorts toen het 2 maanden oud was. Er was geen geld om naar de dokter te gaan. Het oudste kind in het gezin is het 18 jarige meisje Ekkah. Zij heeft alleen de lagere school doorlopen. Daarna is zij wegens geldgebrek niet naar de middelbare school gegaan. Ekkah is kortgeleden gehuwd. Daarmee is haar toekomst enigszins veilig gesteld. Dani is nr 2 in het gezin. Hij gaat de eerste zijn in dit gezin die naar de middelbare school gaat. Dankzij financiële steun van SYJ.

Dedeh Fujiana

Els staat hier op de foto met het gezin van het 14 jarig meisje Dedeh Fujiana (mintgroen shirt). Dedeh’s vader is 2 jaren geleden op 28 jarige leeftijd overleden tijdens zijn werk op zee (visser). Dedeh heeft een jonger broertje, de 9 jarige Robbie. De 54 jarige opa die los-arbeider is, en de 46 jarige oma leven als een hecht gezin dat voor elkaar zorgt. Dedeh is blij met de steun van SYJ want nu kan ze naar de middelbare school.

Dedeh Warsidah

Op deze foto zien we enkele gezinsleden waartoe het bijna 14 jarige meisje Dedeh Warsidah behoort (lichtblauw T-shirt). Dedeh komt uit een gezin met 9 kinderen waarvan een kind overleden is op 2 jarige leeftijd omdat ze voortdurend hoestte. Ouders zijn niet met het kind naar een dokter gegaan wegens geldgebrek. Op de foto staan de volgende gezinsleden: werkloze 60 jarige vader, 55 jarige moeder en huisvrouw, 2 kleinkinderen (de 2 kleinsten), oudere 23 jarige broer van Dedeh die de lagere school niet afgemaakt heeft en die nu klusjes op de markt aanneemt, oudere 17 jarige zus die nog op de middelbare school zit, de jongere 11 jarige broer die op de lagere school zit. Dedeh wil dolgraag naar de middelbare school.

Febryan

Febryan is een 12 jarige jongen die dolgraag naar de middelbare school wil. Op de foto met Bep: zijn 55 jarige oma en zijn 37 jarige moeder. Moeder heeft na de geboorte van Febryan twee miskramen gehad. Febryan is enig kind. Vader is los-arbeider : geen contract, geen vast inkomen. Vader heeft vandaag een klus en ontbreekt op de foto. Moeder houdt een foto van vader in haar handen.

Pipin

Els poseert hier met het 13 jarige meisje Pipin (lichtblauw shirt). Pipin is de jongste van 4 kinderen. Op de foto haar 50 jarige vader, haar 43 jarige moeder, en haar oudere zus. Pipins vader neemt werk aan als bouwvakker. De twee oudere broers van Pipin hebben geen vervolgonderwijs gehad na de lagere school. Haar zus heeft 3 jaren middelbaar onderwijs gevolgd en zit nu thuis zonder school en zonder werk. Pipin is blij dat zij nu naar de middelbare school mag.

Soni

Soni is een 12 jarige jongen (oranje shirt) uit een gezin met 3 zusjes. Bep staat op de foto met de 38 jarige vader die werkloos is, de 32 jarige moeder, een oudere en een jongere zus van Soni, en de 60 jarige oma. Soni is blij dat hij naar de middelbare school mag.

Sukarya

Sukarya (oranje shirt) is een 15 jarige jongen die nu eindelijk naar de middelbare school mag. Sukarya is nummer 3 uit een gezin met 4 kinderen. Zijn oudste 23 jarige broer (groen gestreept shirt) heeft de lagere school niet afgemaakt en is werkloos. Zijn tweede 21 jarige broer heeft evenmin de lagere school afgemaakt en werkt nu in een kroepoekfabriekje en staat dus niet op de foto, Sukarya’s jongste broertje (oranje broekje) zit op de lagere school. Sukarya’s vader is becak-rijder (fiets-taxi) in de ‘grote’ stad Bogor. Vader komt af en toe naar huis om bij zijn gezin te kunnen zijn. Moeder is 39 jaren.

Su Lastri

Bep poseert met het 13 jarige meisje Sulastri kort gezegd: Lastri (zwart/wit shirt). Er zijn 6 kinderen in dit gezin. De 4 oudsten zijn jongens, en de 2 jongste zijn meisjes. Lastri staat hier met haar 55 jarige vader, 45 jarige moeder, 2 oudere broers en jonger zusje op de foto. Vader is los-arbeider en heeft geen vast werk en geen vast inkomen. Oma woont ook in huis en is half zijdig verlamd.

Wawan

Bep poseert hier met de 13 jarige jongen Wawan en zijn ouders. De 56 jarige vader van Wawan is venter (met een ‘juk-winkeltje’ op zijn schouder) . Wawa heeft 2 oudere broers en 1 oudere zus die alle drie allen lager school gevolgd hebben. Ze hebben geen vervolgonderwijs genoten. De zus is getrouwd, de ene broer werkt als slibwerker in de rivier, en de andere broer werkt in een kroepoekfabriekje. Wawan is de eerste uit het gezin die naar het middelbaar onderwijs kan.

Yuyun

Bep poseert hier met Yuyun, een 13 jarig meisje dat opgewonden is dat ze naar de middelbare school mag (lichtblauw shirt) . Yuyun komt uit een gezin met 5 kinderen. Haar oudste zus heeft kortgeleden haar eerste kindje gekregen. Zij staat vol trots met man en baby op de foto. Verder staan Yuyun’s 60 jarige vader, haar 42 jarige moeder en haar jongste 6 jarig broertje op de foto. Vader is los-arbeider en heeft dus geen vast inkomen.