English version

Rampjaren Indonesië

Iedereen herinnert zich nog het mega-rampjaar 2004 toen een groot deel van Zuidoost-Azië getroffen werd door een enorme tsunami op Tweede Kerstdag. Verspreid over 14 landen kwamen er 226.000 mensen om het leven. Meer dan de helft van hen op Sumatra in Indonesië. Een hulpactie van ongekende omvang kwam op gang voor de bewoners van de getroffen gebieden.

Indonesië ligt op de ‘ring of fire’, een gebied waar het risico op natuurrampen zoals aardbevingen, tsunami’s, aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen groot is. Het wordt  veroorzaakt door de beweging van de aardplaten die daar botsen. Vorig jaar 2018 was een rampen-top-jaar met bootrampen, een neergestort vliegtuig, en aardbevingen gevolgd door tsunami’s. Er leek geen einde aan te komen.

En ook in 2019 word Indonesië weer getroffen door rampspoed. De laatste grote aardbeving in augustus op West-Java en zuid-Sumatra was voelbaar in Jasinga en Jakarta. Wij ontvingen berichten dat er (gelukkig) geen schade of slachtoffers waren in Jasinga maar dat men ontzettend bang was voor een tsunami.

‘Ons’ schooltje SD-04- in Jasinga is met financiële hulp van SYJ versterkt voor modderverschuivingen. Het schooltje is namelijk gebouwd op een perceel op een heuvel. Bij hevige aanhoudende regenval in de regentijd ontstaan er modderverschuivingen  die een bedreiging kunnen vormen voor de kinderen in de school.